Βιβλιοθηκη 1

Στην εδω ενοτητα μπορειτε να διαβασετε στοιχεια και λεπτομερειες των παπαγαλων που εκτρεφω , ωστε να γνωρισετε τα πτηνα που σας ενδιαφερουν .

Παπαγάλοι Cockatiel
Ένα από τα ομορφότερα και εξυπνότερα είδη παπαγάλων είναι τα cockatiel.
Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους πουλί το οποίο αγγίζει τα 32 εκατοστά. Η κάθε φτερούγα του έχει άνοιγμα από 16-18 εκατοστά, ενώ η μακριά και λεπτή ουρά του φτάνει τα 18 εκατοστά.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το πανέμορφο κίτρινο λοφίο που στολίζει το κεφάλι τους. Ο βασικός χρωματισμός στο φτέρωμά τους μπορεί να είναι γκρι, καφέ, λευκό ή κίτρινο. Τα αυτιά τους καλύπτονται από πορτοκαλί βούλες ενώ το κεφάλι, το λοφίο και η περιοχή κάτω από το ράμφος είναι κίτρινη.

DSC00253

H διαφορά ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό αφορά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Τα αρσενικά πουλιά του είδους είναι πιο ανεξάρτητα και δυναμικά, ενώ τα θηλυκά είναι πιο ήσυχα και πιο χαδιάρικα. Και τα δύο φύλα μπορούν να μιλήσουν, αυτό όμως εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά τους και όχι τόσο από το φύλο τους.

Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου παπαγάλου πρέπει να φροντίσει καταρχήν να κάνει την διαμονή του πουλιού όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη παρέχοντάς του, ένα ευρύχωρο κλουβί. Η μία τουλάχιστον πλευρά του κλουβιού πρέπει να έχει οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να ικανοποιείται η έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το κλουβί είναι θολωτό και σχηματίζει στενότερη ένωση στο κέντρο, για να μην πιαστούν τα πόδια του πουλιού και παραμείνει κρεμασμένο. Επίσης είναι βασικό να υπάρχουν χοντρές ξύλινες πατήθρες και αν το πουλί παραμένει ώρες εκτός του κλουβιού του να υπάρχει πρόβλεψη για μια πατήθρα πάνω από το κλουβί προκειμένου να μην περνάει ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη.

21-05-09_1248_ds

Επειδή είναι πολύ παιχνιδιάρικα πουλιά τους αρέσει να υπάρχουν εντός αλλά και εκτός κλουβιού διάφορα παιχνίδια. Μεγάλη ποικιλία κατάλληλων παιχνιδιών υπάρχουν στα πετ σοπ αλλά καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί τυχών ατύχημα του πουλιού εξ αιτίας των παιχνιδιών. Είναι τόσα τα πράγματα από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει, που δεν είναι σωστό να παραμένει εκτός κλουβιού κατά την απουσία μας. Ηλεκτρικά καλώδια τα οποία μπορεί να ραμφίζει με την μύτη του καθώς και τοξικά φυτά, μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Είναι πανέξυπνα πουλιά και αυτό τα κάνει να βαριούνται εύκολα. Έχουν ανάγκη από συνεχή ανανέωση των παιχνιδιών τους, καθώς και συνεχή κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν για να μην πλήττουν.

Η καθαριότητα του κλουβιού σε συχνή βάση είναι επιβεβλημένη. Ο πάτος του κλουβιού να στρώνεται με χαρτί και να ελέγχεται τακτικά για το είδος των κενώσεων. Τα σκεύη φαγητού και τα παιχνίδια να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του πουλιού. Η τοποθέτησή του κλουβιού επιβάλλεται να είναι μακριά από σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Είναι καλύτερα να είναι στο κέντρο του δωματίου. Επειδή είναι πολύ δραστήριο και ενεργητικό πουλί έχει ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο τουλάχιστον 10-12 ώρες το 24ωρο. Για αυτό και κατά τις νυχτερινές ώρες προτείνεται το σκέπασμα του κλουβιού με κάποιο πανί προκειμένου να μην αναστατώνεται ο ύπνος του. Για όσους συνηθίζουν να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και να κοιμούνται νωρίς το βράδυ, το cockatiel είναι το ιδανικό κατοικίδιο.

Η διατροφή τους μπορεί να περιλαμβάνει ειδικό μείγμα σπόρων ειδικά για την συγκεκριμένη ράτσα, φρούτα και πράσινα λαχανικά, ειδικό μείγμα με ρύζι, δημητριακά και καλαμπόκι σε μικρότερη αναλογία, ενώ τους αρέσει να τρώνε από το χέρι του ιδιοκτήτη ψωμί και ενίοτε ζυμαρικά. Απαγορευτικό για την υγεία τους είναι τα αλμυρά, γλυκά και τα καυτερά φαγητά.

S/W Ver: 85.97.C3P

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα πουλιά αυτού του είδους να είναι ιδιαίτερα ζωηρά και παιχνιδιάρικα. Έτσι όταν τα δει κανείς να κάθονται αρκετή ώρα ήσυχα, ακίνητα και με φουσκωμένα φτερά είναι μάλλον ένδειξη κάποιας ασθένειας.

Μπορούν να αναπαραχθούν μόλις γίνουν 18 μηνών, ζευγαρώνοντας όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Γεννούν από 2-5 αυγά, τα οποία και επωάζει η θηλυκιά επί 19 ημέρες.

DSC00264

Η εκπαίδευσή τους για να μιλήσουν ξεκινάει από όταν είναι μωρά. Είναι σημαντικό να νιώθουν οικειότητα με το άτομο που το φροντίζει. Η ομιλία είναι καλύτερα να εκφράζεται σε ήρεμο τόνο, με αργό ρυθμό και με συχνές επαναλήψεις προκειμένου να τη συνηθίζει.

Το προσδόκιμο της ζωής τους φτάνει τα 18 χρόνια.

Lovebirds, τα πουλιά της αγάπης
Τα παπαγαλάκια lovebirds, είναι ένα είδος Αφρικανικού παπαγάλου, μικρού μεγέθους.

Τα μοναδικά και ελκυστικά χρώματά τους, η γεμάτη ζωντάνια και παιχνιδιάρικη προσωπικότητά τους, αλλά και η ευχάριστη συμπεριφορά τους, τα έχει καθιερώσει ως ένα από τα δημοφιλέστερα οικόσιτα πτηνά.

Στην Αφρικανική φύση ζουν και αναπαράγονται, ανάλογα με το είδος τους, σε παρυφές δασών, σε φοινικόδεντρα, στην σαβάνα, σε περιοχές με ακακίες ή όχθες ποταμών αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις, πάρκα κτλ. Στην Ευρώπη είναι από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια πουλιά λόγω της ιδιαίτερης τρυφερότητας που δείχνουν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Αν και ζουν σε σμήνη είναι κατά βάση μονογαμικά πουλιά.

02-10-12_1542_ds

Είναι γενικά μικρόσωμα πουλιά με μήκος που ανέρχεται από 12-17 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα το κόκκινο ράμφος και η κοντή ουρά συγκριτικά με άλλα είδη παπαγάλων. Ζυγίζουν από 40-60 γραμμάρια. Συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το είδος.

12-10-12_0921_ds

Η επιστημονική τους ονομασία είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.

Δεν είναι νευρικά πουλιά, αλλά αντίθετα είναι ενεργητικά, δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Πρόκειται για ευφυέστατα πουλιά, αν και είναι από τα είδη παπαγάλων που δεν μπορούν να μιλήσουν. Μπορούν όμως να μιμηθούν ήχους από το περιβάλλον όπου ζουν, αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους από μικρά και τα εκπαιδεύσει κατάλληλα. Προτιμούν να πετούν, αλλά ευχαρίστως μπορούν να κάθονται με τις ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη τους κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

14-10-12_1256_ds

Για να ζουν ικανοποιητικά έχουν την ανάγκη ενός άνετου κλουβιού που να τους παρέχει την δυνατότητα για σκαρφάλωμα, και να περιέχει υλικά για παιχνίδι αλλά και μασούλημα. Είναι απολαυστικό να παρακολουθεί κανείς όχι μόνο τις τρυφερές στιγμές του ζευγαριού, αλλά και την ώρα που παίρνουν το μπάνιο τους πλατσουρίζοντας στα νερά.

1356098737401

Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να έχει σταθερή και ήρεμη συμπεριφορά απέναντί τους, για να τα μάθει να έχουν σωστή συμπεριφορά. Είναι ευαίσθητα πουλάκια και αν στρεσαριστούν μαδούν τα φτερά τους ή αυτοτραυματίζονται.

DSC01044

Είναι κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά και τρώνε ειδικό μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά. Είναι πρέπον η διατροφή τους να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως, μπρόκολο, τριμμένο καρότο, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι, φασόλια κτλ. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να παραμένουν στο σκεύος τους παραπάνω από 4 ώρες διότι αλλοιώνονται και μπορεί να τους προκαλέσουν εντερικά προβλήματα. Χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα στα σκεύη φαγητών και συχνή καθαριότητα στον πάτο του κλουβιού. Αναγκαία είναι η καθημερινή αλλαγή φρέσκου πόσιμου νερού, αλλά και μπανιέρας για μπάνιο. Η χορήγηση κατεψυγμένων λαχανικών, σοκολάτας, ειδών με καφεΐνη, κόκα- κόλα, αβοκάντο, γλυκά ή αλμυρά σνακ, είναι απαγορευτική διότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

DSC00779

Υπάρχουν 9 διαφορετικά είδη εκ των οποίων μόνο τα 8 είναι διαθέσιμα.

 1. Agapornis roseicollis – Peach faced loverbird, με ροδακινί πρόσωπο.
 2. Agapornis personata – Masked lovebird με μαύρο κεφάλι ή κιτρινο κολάρο.
 3. Agapornis fischeri – Υβρίδια
 4. Agapornis lilianae – Naysa lovebird
 5. Agapornis nigrigeni – Black cheeked lovebird, με μαύρα μάγουλα.
 6. Agapornis canus – Grey-headed lovebird, με γκρί κεφάλι (της Μαδαγασκάρης)
 7. Agapornis taranta – Black-winged lovebird, με μαύρα φτερά (αβυσσηνιακός)
 8. Agapornis pullarius – Red-face lovebird, με κόκκινο πρόσωπο.
 9. Agapornis swinderniana, με μαύρο κολάρο.

Ανάλογα με το είδος γεννούν από 2-6 αυγά. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος αλλά και ανάλογα με τον τόπο που ενδημούν. Η θηλυκιά επωάζει τα αυγά για 21-23 ημέρες και οι δυο σύντροφοι μαζί αναλαμβάνουν την φροντίδα και το μεγάλωμα των νεοσσών για σχεδόν ενάμιση μήνα.

DSC01102

Επικρατούν διάφορες απόψεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους, που ποικίλει από 10 ως και 20 χρόνια

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Δημήτριος Λαμπρινόπουλος λέει:

  Κύριοι,

  Έχω ένα κόκατιλ 9 ετών εδώ και 8 χρόνια, κάνει κανονικά σχηματισμένη κουτσουλιά και ανεξάρτητα ή συγχρόνως με την αποπάτωση, πετάει με ορμή λευκό υγρό, σε αρκετή ποσότητα. Το νερό που καταναλώνει ημερησίως είναι αδικαιολόγητα πολύ, περίπου 50ml.
  Χορήγησα χωρίς αποτέλεσμα Aviomycin, Terramycin και συνέχεια με οδηγίες κτηνιάτρου Furazolidon + Mycosan-t, Ampicilin + Mycosan-t, Lifiverm, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
  Έχετε να προτείνετε κάτι ; Θα εκτιμούσα την βοηθεία σας.

  Φιλικά,
  Δημήτριος Π. Λαμπρινόπουλος
  τηλ 210 8237155
  fax 210 8831541
  e-mail eleqs@otenet.gr

  • Ο/Η parrotbirds λέει:

   Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υποκαθιστούμε τις συμβουλες του πτηνιατρου. Οτι σας πει ειδικός για την περίππτωσή σας. Στο διαδύκτυο υπάρχουν μερικοί πτηνίατροι στην αθήνα , σας παραπέμπω εκέι για καλύτερα αποτελέσματα.

 2. Ο/Η Johnmixalo λέει:

  Να σας ρωτήσω ποσα € κάνει ο παπαγαλος κοκατιλ????

 3. Ο/Η Δημητρης λέει:

  Τιμή κοκατίλ ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s